Ystävällinen akoluutti oli käynyt kommentoimassa SHK:ta käsittelevää viestiä. Tätä kautta innostuin Pohjoismaissa ja lähettyvillä vaikuttavista korkeakirkollisen uudistuksen liikkeistä ja ajattelin listata niitä tähän muutamia. Mielestäni on todella tärkeää, että kirkollisen uudistuksen järjestö ei ole pelkästään ns. etujärjestö, vaan spiritualiteetin harjoittamiseen perustuva yhteisö. Listaan sekä luterilaisia että anglikaanisia. Anglikaanisista saamme kiittää Oxfordin liikettä (Wikipedia), joka on varmasti vaikuttanut myös luterilaisten syntymiseen.
Anglikaanisia
Society of Mary (Wikipedia)
Confraternity of the Blessed Sacrament (Wikipedia), myös Ruotsissa
Society of the Holy Cross (Wikipedia)
Guild of All Souls (Wikipedia)
Society of King Charles the Martyr (Wikipedia)
Luterilaisia
Saksassa, Hochkirchliche Vereinigung Augsburgischen Bekenntnisses (Wikipedia)
Saksassa, Bund für evangelisch-katholische Einheit (Wikipedia)
Tanskassa, Theologisk Oratorium (Wikipedia).
Norjassa, Ordo Crucis (Wikipedia)
Ruotsissa, Societas Santae Birgittae (Wikipedia)
Ruotsissa, Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse (Wikipedia) (ei tietääkseni ole spiritualiteettia harjoittava yhteisö vaan kattojärjestö)
Olenko unohtanut tästä listasta jotain tärkeää?
Ilmeisesti Suomessa ei varsinaista korkeakirkollisen uudistuksen liikettä ole, ellei Sanct Henriks-kretseniä lasketa mukaa. Sen lisäksi oli toki Mikael Agricolan veljespiiri (Turun liturgiset veljet). Molemmat ovat tällä hetkellä lakanneet olemasta ja kadonneet historiankirjojen hämäriin, josta me jotkut innostuneet yritämme niitä nostaa.
Meillä on toki mystiikan liikkeitä enemmänkin (Hiljaisuuden ystävät, Sinapinsemen) ja muutamia luostareita (Enonkoski ja Ekumeeniset karmeliitat). Luostarit eivät näytä tällä hetkellä kovin toimivilta, kun kummassakin on tietääkseni yksi henkilö.
Eikö Suomessa todellakaan ole enää yhtään korkeakirkollista uudistusliikettä?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Luulen, että Societas Sanctae Birgittae on ollut ja on vieläkin tärkein korkeakirkollinen yhteisö suomalaisille luterilaisille (myös suomenkielisille). En tiedä, paljonko Suomessa on jäseniä, mutta viime keväänä huomasin, että ainakin Helsingin Norra Svenska Församlingen järjesti matkan SSB:n yleiskapituliin Vadstenaan.
http://www.kaupunginosat.net/mambo/lauttasaari/images/stories/lauttasaarilehti/lehti22-2007.pdf
Silloin Kyyhky ja Karitsa -näyttelyssä kun Olav Johansson piti esitelmän Sanct Henrikskretsenistä, paikalla oli useita SSB:n jäseniä.
Tässä on vielä joitain vähemmän merkittäviä:
Sct. Ansgar Broderskab
http://quatember.de/J1954/q54041.htm
Hochkirchlicher Apostolat St. Ansgar
http://en.wikipedia.org/wiki/Hochkirchlicher_Apostolat_St._Ansgar
Society of Saint Polycarp
http://www.societyofsaintpolycarp.org/
http://societyofsaintpolycarp.blogspot.com/
Lisäksi jotkut yhteisöt toimivat salassa ja aika matalalla profiililla, kuten
Bekenntnisbruderschaft St. Peter und Paul
http://en.wikipedia.org/wiki/Bekenntnisbruderschaft_St._Peter_und_Paul
eivätkä paljon mainosta itseään, erityisesti maissa jotka ovat hyvin antikatolisia, kuten Tanska. Ruotsissa on pajon pieniä veljistöjä, joista on enemmän tietoa Bengt Ingmar Kilströmin kirjassa Högkyrkligheten i Sverige och Finland under 1900-talet (Helsingborg 1990, ISBN 91-7830-052-5) kirja löytyy ainakin Helsingin teologisen tiedekunnan kirjastosta.
Mielenkiintoinen on myös artikkeli
The Oxford Movement as Received in Sweden
http://www.kyrkligsamling.se/roots.pdf
akoluutti
Kiitetään Jumalan palvelijaa akoluuttia! Yritän vaikka tsekata tuota mainitsemaasi kirjaa ja näitä juttuja ja teen vaikka blogientryn "Korkeakirkollisen uudistuksen liikkeitä II" :D
Pitääkös se muuten paikkaansa, että Agricola vihki itse itsensä piispaksi, vai olenko taas kuullut ihan höpöjä?
Eli tahtoo siis sanoa, että kenties Agricola ei kuitenkaan ollut sieltä kaikkein korkeakirkollisimmasta päästä...
Mikael Agricolan veljeskunta kuulostaa kuitenkin hyvältä!
Agricolan piispallisesta konsekraatiosta en tiedä. Kuulostaa vähän oudolta, melkein samalta kuin ihana reformaattorimme Martti tulossa vihkimään, vaikka piispoja olisi ollut. Pitääpä ottaa selvää!
Turun liturgiset veljet eivät ilmeisesti koskaan virallisesti rekisteröityneet. Sen vuoksi heistä usein käytetään nimitystä Turun liturgiset veljet, eikä niinkään Agricolan veljespiiriä.
Lähetä kommentti