maanantai 15. helmikuuta 2010

Hautaa hallelujasi!

Törmäsin hallelujan hautaamisen perinteeseen, joka tehdään siis päivänä ennen paastonajan alkua. Paastonajalla halleluja haudataan ja se otetaan taas esiin vasta pääsiäisenä. Laajemmin voit lukea vaikka täältä tai täältä. Itsekin olen viime aikoina laulanut mielessäni ollutta laajahkoa hallelujaa; pitäisi kirjoittaa ylös.

Hautaa siis sinäkin hallelujasi nyt tiistaina, sillä keskiviikkona on aika heittää tuhkaa päällesi ja aloittaa katumus.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Samppa kirjoitti...

Olispa ollut kiva tietää tästä tavasta jo 30.1. Vanhempi tapa on näet laulaa viimeiset hallelujat ennen pääsiäistä septuagesiman 1. vesperin päätösylistyksessä. Niin tein, eikä myöskään seurakunnassamme, jossa olin kanttorin sijaisena, laulettu hallelujaa septuagesimasunnuntaina eikä edes kynttilänpäivänä. Saa sitten nähdä mitä tehdään Marian ilmestyspäivänä.

(Kirjoittaako tänne joku joitakin häirikkötekstejä, kun joka jutun jälkeen ilmoitetaan että kommentti on poistettu?)

Unknown kirjoitti...

Joo, siis vanhempi tapa sijoitti tämän "deposition" Septuagintan I vesperiin, jolloin halleluja vaikeni. Halleluja vaikenee meillä vasta huomenna tiistaina, niin kuin jumalanpalveluksen kirja sanoo: "Halleluja jätetään pois paastonaikana tuhkakeskiviikosta lähtien."

Oliko tuo "vanhempi tapa" siis edellisessä jumalanpalvelusriitissä t.s. ennen 2000-lukua?

(Kirjoittelee. Viagra-mainoksia ynnä sun muita.)

Samppa kirjoitti...

Mahdollisuus vaientaa (vuoroylistyksen) halleluja septuagesimasta asti oli vuoden 1958 väliaikaisessa käsikirjassa. Ehdoton sääntö se ei ollut, eikä sitä sovellettu kynttilän- ja marianpäivän jumalanpalveluksissa, eikä kai myöskään kovin yleisesti hoksattu välttää virrensäkeistöjä, jotka tuon sanan sisälsivät. Nyt sen sijaan on mahdollista täysin käsikirjan mukaan menetellä sanotulla tavalla. Evankeliumin yhteydessähän halleluja ei ole pakollinen, ja messun päätösylistys voidaan korvata virrellä, jonka ei ole pakko sisältää hallelujaa.
Tänä talvena näyttää siltä, että riittää kun hallelujat haudataan lumeen - ei se varmaan ennen pääsiäistä ehdi sulaa pois...

(Jassoo - sulla on siis jotakin vaaleansinistä väriä vastaan...?)

Unknown kirjoitti...

Hups, hassu kirjoitusvirhe tuo Septua... Niin siis nythän halleluja voi olla olematta missään vaikka ympäri vuoden.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.