Aion kirjoittaa tällä viikolla hieman liturgisista vaatteista. Toistaiseksi pitäydyn niissä, joita käyttävät papit ja ehkä diakonit, jätetään piispan erityisvarustus ja itäinen varustus toistaiseksi huomiotta. Alunperin tämä on julkaistu 9.9.2008 otsikolla Papin liturgiset vaatteet.
Julkaisen uudelleen, koska olen lisännyt diakonin päällysvaatteen, dalmatikan. Näin tehdessäni olen listannut kaikki ne liturgiset asusteet (pl. piispan asustus), jotka on mainittu Jumalanpalveluksen oppaassa. Tosin siellä ei siis mainita amictusta eikä manipulusta, mutta kaikki muut asusteet kuuluvat eksplisiittisesti luterilaiseen riitukseen.
Sutaani, kaftaani
engl. cassock
Tämä on se papin musta puku. Yleensä sutaanilla viitataan roomalaiskatolisen tai anglikaanisen kirkon käyttämään pukuun, joka on aika samanlainen. Kaftaanilla puolestaan viitataan Suomessa käytössä olevaan papinpukuun. Kaftaani tarkoittaa siis sitä takkia, johon kuuluvat liperit.
Amictus
engl. amice
Amictus on kirkollinen kauluri. Se on suorakulmion muotoinen pala kangasta, jossa on pitkät narut. Joskus siinä on kovitettu yksi reuna. Käytössä Suomessa joillakin korkeakirkollisilla papeilla.
Alba
engl. alb
Alba on valkoinen kaapu, joka on jumalanpalveluksen perusasu. Suomessa sitä käyttävät kaikki toimituksessa jotenkin mukana olevat.
Cinculum, vyö
engl. cincture
Naru, tai alban vyö, jolla alba vyötetään ja johon stola kiinnitetään. Suomessa aina alban kanssa.
Superpellicum, kuoripaita
engl. surplice-alb, surplice
Kuoripaita on kuin alba, mutta hieman pienempi. Ei tietääkseni käytössä Suomessa. (Ehkä ruotsinkielisellä puolella?)
Stola
engl. stole
Kirkon viran tunnus, jota kantavat diakonit (vasemmalta olalta oikealle lantiolle), papit (kummallakin olalla, joko ristissä mahan päällä tai suoraan) ja piispat (kummallakin olalla suoraan). Se on liturgisen värin mukainen kangaskaistale. Suomessa käytössä.
Manipulus, manipuli
engl. maniple
Vasemmassa kädessä pidettävä liina. Seuraa liturgisia värejä. En ole nähnyt käytössä Suomessa.
Casula, kasukka
engl. chasuble
Ehtoollismessussa käytetty liturginen "poncho" t. viitta, joka seuraa kirkkovuoden väriä ja jota käytetään alban ja stolan päällä. Käytössä Suomessa yleisesti.
Pluviale, kuorikaapu
engl. cope
Kuorikaapu on liturgisia värejä noudattava, juhlallisissa palveluksissa käytettävä liturgin asu, joka on alban ja stolan päällä ja jota käytetään vain, jos ei järjestetä ehtoollista. Olen nähnyt käytettävän myös Suomessa, tosin lähinnä suurissa seurakunnissa (tuomiokirkkoseurakunnat). Myös mustaa papinkappaa voitaneen pitää kuorikaapuna.
Viimeksi tänään 9.9. näin Evensong-hartaudessa Helsingin tuomiokirkossa liturgilla pluvialen.
Dalmatica, dalmatika
engl. dalmatica
Dalmatika on diakonin käyttämä alban päälle laitettava asuste. Wikipedia tietää kertoa: "Dalmatikassa oli leveät hihat ja alun perin pyöreä, myöhemmin myös v-mallinen kaula-aukko."
lauantai 13. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Sitten on tietysti diakonien dalmatika ja alidiakonien tunika, mutta niitä ei meillä käytettäne lainkaan. Superpellicum on kyllä ollut ajoittain käytössä, mulla on vähän semmonen kutka, että ehkä lähinnä ruotsinkielisellä puolella.
Lisäksi on tietysti ihan spesiaalit piispojen vaatteet.
Käsittelen pelkästään diakoneille ja piispoille kuuluvan erityisasusteiston myöhemmin. Mikäs on superpellicum?
Superpellicum (pään yli vedettävä tai jotain) on kolmannella kotimaisella surplice.
Jees. Minä nyt päivitin tätä jonkin verran. Laitoin latinalaisia nimiä ja lisäsin dalmatikan.
Lähetä kommentti