Tämä on sitten tridentiinisen mukaan, mutta käsittelytapa on mielestäni ihan sovelias.
Ehtoollisvälineet offertoriossa
Kalkki on alttarin keskellä liinoineen. Liina otetaan pois ja laitetaan sivuun. Olen viime aikoina nähnyt muutamissa kirkoissa kalkkiliinan suhteen hyvin horjuvia käytäntöjä; liina on käytännössä heitetty sivuun. On syytä ensinnäkin ottaa liina kaksin käsin ja taittaa kalkkiliina soveliaasti, ehkäpä juuri kolmeen osaan haitariksi, niin että risti on näkyvissä. Taittamisen voi tehdä myös avustava diakoni. Se kannattaa laittaa epistolan puolelle - evankeliumin puolellahan on messukirja. Tämä kaikki on tehtävä alttarin keskeltä.
Tämän jälkeen otetaan itse kalkki korporaalin päältä ja siirretään jonkin päähän (epistolan puolelle) korporaalista. Eräs ohje suosittelee sen nostamista kädenmitan päähän. Tämän jälkeen kalkin päältä otetaan palla, joka asetetaan soveliaaseen kohtaan, tosin mieluiten siten, että se on siitä helppo nostaa uudelleen maljan päälle. Mahdollinen konsekroitava ciborium sijoitetaan tässä vaiheessa korporaalille ja sen kansi poistetaan.
Tämän jälkeen otetaan pateeni. Pateenilla tulisi olla jo suuren hostian. Jos näin ei ole, se asetetaan sille. Tämän jälkeen tapahtuu elevaatio ja leipä erotetaan pyhään käyttöön nimittäin tarjoamalla se Jumalalalle hänen käyttöönsä. (Tridentiiniläisessä rukouksessa tämä tapahtuu rukouksella Suscipe, sancte Pater.) Tehtyään pateenilla horisontaalisen ristinmerkin sen paikan ylle, jossa hostia tulee olemaan, pappi liu'uttaa hostian korporaalin etuosaan, jossa yleensä on risti. Pateeni asetetaan puoliksi korporaalin alle, epistolan puolelle.
Tämän jälkeen tapahtuu kalkin valmistaminen. Pappi siirtyy epistolan puolelle. Kulkiessaan hän ottaa kalkin mukaansa, tai epistolan puolella ollessaan ottaa maljan vasemmalla kädellään. Pappi laittaa neljä tahi kolme sormea kalkkiin työntäen purifikaattorin sisään ja puhdistaa maljan. Tämän jälkeen hän ottaa purifikaattorin oikealla kädellä ja asettaa sen vasemman käden peukalon alle. Avustaja tuo viinin, jonka pappi ottaa oikealla kädellä ja kaataa maljaan reunaa pitkin. Tämän jälkeen avustaja antaa veden, jonka pappi ensin siunaa ja tämän jälkeen ottaa ja kaataa maljaan. (Tridentiiniläisessä riituksessa tähän kuuluu rukous Deus qui humanae substantiae.) Tämän jälkeen pappi ottaa purifikaattorin oikean kätensä etusormeen ja puhdistaa maljan reunoilla olevat roiskeet niin, että maljassa on vain yksi "body of wine and water".
Tämän jälkeen pappi siirtyy keskelle ja laskee purifikaattorin, peittäen pateenin toisen puolikkaan sillä. Toinen puolihan oli jo korporaalin alla. Ottaen oikealla kädellä maljasta ja vasemmalla tukien sen alta, pappi erottaa viinin tarjoamalla sen Jumalalle Hänen käyttöönsä. (Tridentiinisessä messussa tähän kuuluu rukous Offerimus tibi, Domine, calicem salutaris.) Tehden maljalla horisontaalisen ristinmerkin yli sen kohdan, jossa se tulee olemaan, laskee pappi sen korporaalille. Tämän jälkeen hän ottaa pallan ja laskee sen maljan päälle.
(Mainittakoon, että tridentiininen messu asettaa ennen lavaboa kaksi rukousta, In spiritu humilitatis sekä Veni, sanctificator.) Sitten onkin lavabon vuoro! Selebrantti siirtyy epistolan puolelle, jossa palvelija kaataa vettä hänen sormilleen (joko pelkästään korpussormet eli etusormi ja peukalo tahi sitten kaikki sormet). Messupalvelija pitää käsien alla pientä, soveliasta vatia. On hyvä pitää pestävät sormet alaspäin, jotta vesi valuisi vadille. Pesun jälkeen palvelija ojentaa lavabopyyhkeen papille, joka kuivaa sormensa kohti alttaria, jonka jälkeen taittaa pyyhkeen ja antaa sen messupalvelijalle. Koko tämän toimituksen ajan pappi on lukenut lavabopsalmia. Pienen kunnian kohdalla hän kumartaa kohti krusifiksia (tahi tabernaakkelia) ja siirtyy takaisin alttarin keskelle.
(Mainittakoon vielä sekin, että tämän jälkeen tridentiininen messu ohjeistaa rukouksen Suscipe, sancta Trinitas sekä salaisen rukouksen, jota seuraa ehtoollisvuorolaulu.) Näin olemme saaneet offertorio-osan käsiteltyä ja ehtoollisvälineet valmisteltua. Tässä on nyt käytetty lähinnä latinalaisen riituksen epätavallista muotoa, koska siitä minulla oli selkeät ohjeet ja ohjevideo, kiitos Arton.
maanantai 6. lokakuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti