Satuin puhumaan erään roomalaiskatolisen veljen kanssa, joka sanoi, että heillä halleluja ei vaikene adventin aikana. Adventtiaikaa ei lasketa varsinaisesti paastonajaksi, sillä pienen paaston luonne ei ole kirkkovuodellinen t.s. liturginen, vaan enemmän henkilökohtaiseen rukouselämään liittyvä.
Ortodoksien tavasta paastonajan aiheuttamista liturgisista muutoksista en tiedä. Heillä on kuitenkin kolme suurempaa paastoa vuodessa, jotka ovat tietääkseni vallan liturgisia. Tähän pitäisi tutustua tarkemmin.
Suomalaisessa riituksessa on kaksi vallitsevaa tapaa hallelujan vaikenemisen suhteen. Toinen joukko sanoo, että halleluja ei vaikene, kun taas toiset sanovat, että vaikenee. Riituksessamme sekä suuren että pienen paaston liturginen väri on kyllä sama.
Näkökulma evankeliumikirjan kautta
Jumalanpalveluksessa ennen evankeliumia voidaan lukea tai laulaa hallelujasäe. Halleluja vaikenee suuren paaston aikana tuhkakeskiviikosta alkaen, jonka jälkeen hallelujasäkeen tilalla - samaa asiaa toimittaen - on psalmilause. Hauskana yksityiskohtana on mainittava, ettei psalmilause ole aina psalmista (ainakaan Invocavit-sunnuntain osalta).
Tätä muutosta ei kuitenkaan tapahdu adventtiajalla. Kaikkien adventtisunnuntaiden kohdalle on merkitty yksiselitteisesti hallelujasäe ja psalmilause kuuluu vain suureen paastoon. Tämän perusteella voitaisiin perustella, että adventtiajalla ei tosiaan suomalaisessa riituksessa halleluja vaikene, vaan jatkuu.
Toisaalta, se että jotain tapahtuu sunnuntaina, ei välttämättä ole osoitus siitä, että sama tapahtuisi viikonpäivinä. Eihän paastokaan varsinaisesti koskaan kosketa sunnuntaita. Tämä selittää myös sen, miksi suuren paaston alusta sen loppuun, pääsiäiseen, on oikeasti 46 eikä 40 päivää. Paasto kestää 40 päivää, mutta sen keskeyttää kuusi kertaa sunnuntai, jolloin ei paastota.
Voidaan siis tehdä kompromissi hallelujan vaikenemisen suhteen niin, että toisaalta pienen paaston paastoluonne tulee näkyviin ja että toisaalta suuri paasto erottuu pienestä paastosta myös liturgisesti. Yksi vaihtoehto tähän on se, että halleluja kaikuu Herran päivänä (käytännössä lauantain vesperistä sunnuntain kompletorioon), mutta muina viikon päivinä se vaikenee.
Vaikutus hetkipalvelukseen
Kaikissa hetkipalveluksissa hallelujan vaikeneminen vaikuttaa johdantoon.
E: Herra, avaa minun huuleni.
S: Niin suuni julistaa sinun kunniaasi.
E: Jumala, ole armollinen, pelasta minut.
S: Riennä avukseni, Herra.
E: Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
S: Niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Tässä kohden olisi normaalisti S: Halleluja!, mutta sen vaietessa seurakunta laulaa S: Ylistys sinulle Kristus, kunnian kuningas!
Laudeksessa, vesperissä ja kompletoriossa, joissa on Ylistys-osa, hallelujan vaikenemine vaikuttaa myös niihin. Esilaulajan laulamaan Kiittäkäämme Herraa! lauseeseen ei vastata enää Jumalalle kiitos! Halleluja! vaan Jumalalle kiitos! Aamen. Aamen. Näin ollen Ylistys-osa muuttuukin oikeastaan pelkästään Kiitos-osaksi, kun kohdassa ei ole enää ylistystä vaan kiitosta. (Halleluja tarkoittaa: Ylistäkää Herraa!) Ylistys-, tai siis kiitos-osa jää kokonaan pois vain kolmen päivän aikana: kiirastorstaina, pitkäperjantaina ja hiljaisena lauantaina.
Vaikeneeko halleluja siis adventtiajalla?
Esitän nyt omana kantanani sen, että adventtiaikana halleluja vaikenee hetkipalveluksessa viikonpäivinä, mutta ei Herran päivänä eli seuraavien palvelusten aikana: lauantai-illan vesper ja kompletorio, sunnuntaiyön matutina, aamun laudes, keskipäivän hetket ja illan vesper ja kompletorio.
Kappelista löydät sekä adventin vesperin, jossa on halleluja - niin kuin tuleekin - että adventtiajan vesperin, jossa ei ole hallelujaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
ELCA (eli suuren maailman luterilaiset) omassa ohjeistuksessaan laittavat adventtiajalle eri värin kuin suuren paaston ajaksi. Teologiaa myös avataan sen verran, että on järkevää, ettei suurta ja pientä paastoa sekoiteta, sillä niitten luonne on kovin erilainen. Pienen paaston värityksen ei tulisi ohjata samalla tavalla katumukseen kuin suuren paaston. Pieni paasto sen sijaan korostaa valvomista ja odottamista. Samaa tarkoitusta nähdäkseni ajaa myös hallelujan käyttö tai poisjättäminen. Äänestänkin siis hallelujan käyttämistä myös adventtiaikana.
Mmh. Olisikin parempi, jos meillä olisi pienen paaston värinä selkeästi sininen ja suurella paastolla violetti. (Meillähän sininen ja violetti ovat vaihtokelpoisia, joten periaatteessa kirkkojärjestys antaa tähän jo nyt mahdollisuuden.)
Aika vakuuttavan ohjeen kirkkomme käytännöistä saamme kuitenkin noista Kappelin vespereistä. Niitä on tietääkseni ollut tekemässä siis ihan kunnon asiantuntija siellä keskushallinnon jumalanpalveluselämän puolella. Niiden puolesta näyttää siltä, että adventtiajalla on sunnuntaina halleluja, mutta viikonpäivinä ei. - Toisaalta, voihan sitä kaavaa lukea niin kuin se on kirjoitettu: "Paastonajalla tuhkakeskiviikosta lähtien."
Ei sillä, kirkossamme olisi syytä uudistaa käytäntöjä. Taas. Vastahan sitä uuteen messujärjestykseen siirryttiin. :P No, sitten kun piispat antavat ohjeet suitsutuksesta ja eksorkismista ja ne lisätään kirjoihin, niin ehkä sitten. :) Toisaalta, en kyllä toivo, että itse kaavoihin tehtäisiin suuria muutoksia seuraavan 40 vuoden aikana.
Hallelujan pois jääminen ei ole tarpeen muulloin kuin suuren paaston aikana. Oikeastaan vanhan, ainakin jo keskiajalla vallineen käytännön mukaan halleluja vaikeni spetuagesimasunnuntaista lähtien pääsiäiseen asti, ja tämä koski myös tuohon aikaan osuvia "valkoisia" ja "punaisia" muisto- ja juhlapäiviä - mukaan lukien siis myös meillä vietettävät kynttilänpäivän ja Marian ilmestyspäivän.
Mitä tulee hallelujan käyttämiseen adventin ajan arkipäivinä, niin ainakin benediktiinien vetus ordon mukaisessa Antiphonale Monasticumissa neuvotaan käyttämään päivän pienten hetkien antifoneissa edellisen sunnuntain laudesin antifoneja, jotka usein päättyvät hallelujaan. Johdantoversikkelien lopussa on myös halleluja myös adventin arkipäivinä, joten tyystin halleluja ei ole tradition mukaan vaiennut.
Terv. Sameli
Kiitos tiedosta, Sameli! Selventää huomattavasti. Pitänee tehdä pian uusi kirjoitus: "Ei se Halleluja vaikene!" :D
Lähetä kommentti